Savjetovanja i psihoterapije

Savjetovanje

je dobar izbor kada želimo jedan ili nekoliko susreta kako bismo dobili jasnoću što poduzeti u vezi određene situacije. Često jako dobro funkcioniramo, ali mogu nam se pojaviti životni trenuci kada osjećamo da nam je potrebna dodatna podrška i jasnoća, što možemo dobiti u razgovoru sa stručnom osobom.  


Savjetovanje za roditelje

Roditeljstvo nije lako. Ponajviše iz razloga jer je nemoguće pripremiti se za sve što nas čeka u odnosu s djetetom. Kvalitetnim roditeljem (kao i samom osobom) postajemo kroz vrijeme i proces učenja. U najboljim namjerama pokušavamo uspostaviti povezanost i suradnju s djetetom. Međutim, ponekad, kao i drugim odnosima, koliko god pokušavali čini nam se da se nalazimo u začaranom krugu, a ne vidimo neki drugi način kako da se približimo svome djetetu i lakše funkcioniramo zajedno.

Kroz savjetovanje roditelj može dobiti odgovore što je "normalno", odnosno razvojno primjereno za njegovo dijete, ima li razloga za zabrinutost te dobiti smjernice kako može pomoći svome djetetu. 


Terapija igrom

Za one najmlađe (od 3 - 12 godina) imamo nešto više od razgovora, a to je igra.

Sjećam se svog rada u osnovnoj školi kada su mi djeca dolazila na razgovor u vezi određenog problema, te kako mi je na taj način bilo teško povezati se s djetetom, a i željene promjene bi često izostale. Kroz igru dijete može izraziti svoju spontanost, znatiželju, kreativnost, najrazličitije emocije, misli i ponašanja, a da se zapravo ne mora truditi to oblikovati u rečenice koje bi mi odrasli voljeli čuti.

Terapeut igrom može razumjeti ono što dijete pokazuje kroz svoj način igre. Jako je važno da se u igri dijete osjeća dovoljno sigurno i slobodno, što mu omogućuje da pokaže svoje osjećaje i potrebe te da ih nauči izražavati na primjeren način. Tako dijete dobro upoznaje sebe i dobiva iskustvo da može zadovoljiti svoje potrebe, a istovremeno zadržati dobar odnos s drugom osobom.  

Terapija igrom korisna je u radu s djecom koja:

  • iskazuju problem sa samoregulacijom emocija (npr. intenzivniji osjećaji straha, tuge, ljutnje, bijesa koji ometaju djetetovo funkcioniranje u vrtiću, školi, obitelji i narušavaju njegove odnose s drugima)

  • iskazuju agresivna i druga neprimjerena ponašanja prema drugima (udaranje, griženje, vrijeđanje, ruganje, ne žele surađivati s drugima...)

  • povučena su i niskog sampoštovanja i samopouzdanja

  • autoagresivna su (griženje dijela tijela, udaranje samog sebe, vrijeđanje samog sebe...)

  • imaju noćne strahove, tikove, pretjerano se samozadovoljavaju, mokre u krevet

  • su proživjela ili proživljavaju neki stresan ili traumatski događaj (npr. razvod roditelja, preseljenje, gubitak, zlostavljanje...)

  • općenito imaju poteškoće u povezivanju s drugima, narušene odnose s drugima, a i sami često imaju razvijenu negativnu sliku o sebi

Terapija igrom provodi se jednom tjedno u trajanju od sat vremena pri čemu je dijete uključeno u individualan rad s terapeutom u trajanju od 40 minuta te potom slijedi razgovor s roditeljima u trajanju od 20 minuta.

Istraživanja su pokazala da je terapija igrom uspješna kod različitih dječjih ponašajnih i emocionalnih poteškoća. Moje iskustvo je da što su roditelji više uključeni i vjeruju u proces terapije, to su i brže pozitivne promjene kod djeteta.   

 Psihoterapija za adolescente i odrasle 

Psihoterapija je moja ljubav i jako me veseli kada se netko odluči doći kod mene baš na psihoterapiju.

Iako, u potpunosti razumijem i strah i opreznost kada ulazimo u blizak odnos s drugom, još i nepoznatom osobom. Želim i nastojim da svaka osoba u razgovoru sa mnom osjeća sigurnost i povjerenje, a da bi se to postiglo pažljivo osluškujem osobu, poštujem što želi ili ne želi te sam zainteresirana koje su njezine potrebe i očekivanja.

Iz vlastitog iskustva znam da je ono što želimo promjena. Također, želimo biti sigurni da nam naš psihoterapeut može u tome pomoći.

Često želimo promjene kao što su: imati manje strahova i zabrinutosti, imati više energije i osjećaja zadovoljstva, imati bolje odnose s drugima, biti uspješni i drugo. Koju god promjenu željeli, u osnovi se želimo osjećati dobro sami sa sobom i sa svojim životom.

U psihoterapiji možemo zajedno doći do ponajprije unutarnje promjene koja nam omogućuje da na drugačiji način vidimo sebe i druge te oslobodimo životnu energiju i usmjerimo je prema onome što zaista želimo. 

Online savjetovanje i psihoterapija 

Online savjetovanje i psihoterapija omogućava laku dostupnost svima onima kojima je iz nekog razloga teško osobno doći do psihoterapeuta. Npr. to su situacija kada su osobe teže bolesne, u psihološkom stanju u kojem nemaju volje ni energije otići psihoterapeutu, žive u sredini gdje im nije dostupna stručna pomoć.

Za ovakav način rada odlučit će se osobe koje tako osjećaju veću sigurnost i anonimnost, koje ne žele izgubiti vrijeme i novac na prijevoz te žele ostati u udobnosti vlastitog doma.

Također, radim i s osobama iz inozemstva. Govorim hrvatski i engleski jezik.

Istraživanja su pokazala da je online savjetovanje i psihoterapija jednako učinkovito kao i uživo.                 

Partnerska terapija

Često jedan od najsloženijih ljudskih odnosa, odnos s našim partnerom. U taj odnos svatko od nas unosi jako puno raznih svojih neispunjenih želja i potreba te priželjkujemo da ćemo kroz taj odnos dobiti ispunjenje i zadovoljstvo koje nam nedostaje. Često to i dobijemo, no pošto je to vrlo blizak i intiman odnos, čekaju nas i brojni izazovi, pregovori, suočavanje s našim međusobnim razlikama.

Na početku svake veze, često gledamo jedan drugoga kroz ružičaste naočale, a kada nastanu sukobi onda stavljamo nekakve zamračene naočale ili se skoro i ne želimo gledati. Ni jedan od ovih načina gledanja i odnosa s drugim nije "realan", već smo u njega previše unijeli vlastitih misli i očekivanja, i teško nam je čuti i doživjeti drugu osobu na način koji bi omogućio kvalitetnu komunikaciju. Terapeut pomaže paru da jasnije razumije i iskomunicira međusobne potrebe te da nađu zadovoljavajući način njihovog ispunjenja.

Online rezervacije

Rezervirajte svoj termin na vrijeme. Potvrdu ću Vam poslati e-mailom.